PANDEMİ SONRASI TEKSTİL,TEXSUM'21 ZİRVESİNDE KONUŞULDU
**UTİB BAŞKANI ENGİN: TEKSTİLDEKİ DAYANIŞMA İHRACATA DA YANSIYOR
UTİB, UHKİB ve Bursa Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği'nin düzenlediği Tekstil Zirvesi TEXSUM'21 programında sektörün geleceği masaya yatırıldı. UTİB Başkanı Taşdelen Engin, “Dayanışmamız, ihracata da yansıyor” dedi.
Tekstil ve Hazır Giyim sektörlerinde beklentilerin ele alındığı ikinci Tekstil Zirvesi TEXSUM 2021, dijital platformda düzenlendi. Açılış konuşmasını yapan Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Tekstil Mühendisliği Bölümü'nün ortak akıl ile sanayiyi buluşturarak önemli işlere imza atacağını söyledi.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin'in moderatörlüğünde “Pandemi Sonrası Tekstil Nerede?” konulu panel; TİM Başkan Vekili ve İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz ve Tekstil Mühendisleri Odası Başkanı Aykut Üstün'ün katılımları ile gerçekleşti.
PINAR TAŞDELEN ENGİN: BAŞARILI BİR SINAV VERDİK
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, büyük umutlarla girilen 2020'nin pandemi krizi nedeniyle beklenmedik bir yıla dönüştüğüne işaret ederek “Pandemiye rağmen 2020'ye birçok etkinlik, proje, fuar ve heyet sığdırdık. Dünya genelinde devam etmekte olan siyasi dalgalanmalar ve sağlıkta yaşanan sorunlara rağmen bu süreçte ülkemiz ve sektörlerimiz başarılı bir sınav veriyor ve yolumuza güçlü şekilde devam ediyoruz. Pandemi, sektörümüzün, dikey entegre yapısından dolayı ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha gösterdi. Birçok ürün ve hammaddenin yurtdışı tedarikinde problem yaşanırken örnek bir dayanışma gösterdik ve bunun direkt ihracat rakamlarına yansıdığını gördük” diye konuştu.
GÜNDEMİR: DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE YOL AYRIMINDAYIZ
Dijital dönüşüme uyum sağlayamayan şirket ve ülkelerin küresel ekonomide oyun dışı kalacağını kaydeden Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir de “Türkiye, bu noktada bir yol ayrımında. Sanayi 4.0 kapsamında hazır giyimde yapılacak çalışmalar çok önemli. Bu kapsamda UHKİB olarak hayata geçirdiğimiz Dijital Dönüşüm Mühendisi Programı aracılığıyla siber güvenlik, yapay zekâ, nesnelerin interneti, bulut bilişimi, büyük veri, artırılabilir ve sanal gerçeklik, sistem analizi gibi önemli alanlarda mühendislerimize yetkinlikler kazandırıyoruz. Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektöründe Endüstri 4.0 Entegrasyonu Ur-ge projemiz de devam ediyor” dedi.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz de “Pandemi sonrası tekstil sektörünün geleceği yine parlak olacaktır. Yeniden kapanmamaların olmaması durumunda 2021 yılında rekor ihracat verilerine ulaşmayı hedefliyoruz ifadelerini kullandı.
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, “Sektörümüz, çevrim içi kanallara ve e-ticarete pandemide süratler ayak uydurdu. Ciddi yatırımlar da yapıldı. İhracat odaklı büyümemiz bu yıl da sürecek” dedi.
Koton Kumaş Tedarik Müdürü Aykut Üstün de “Pandemiye rağmen tekstil sektöründe gelecek adına umut verici gelişmeler yaşanıyor. Tekstil mühendislerinin de istihdam alanında daha fazla imkânı olacaktır” dedi.
SÖZ, KADIN GİRİŞİMCİLERDE…
Etkinliğin birinci gününde; Aslı Filinta Marka Kurucusu Aslı Filinta Demir Sosyal Sürdürülebilirlik oturumu ile Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aksel Eren moderatörlüğünde ve LCW Malzeme Kalite Güvence Müdürü Arzu Konyalı, Ozon Tekstil Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Selim Karaca, Koton Kalite Güvence Direktörü Yunus Emre Işık'ın katılımları ile Sürdürülebilirlik Paneli gerçekleşti. Gürmen Group Üretim ve Tedarik Direktörü Metin Baran Saltık ise Akıllı Tekstiller oturumunu gerçekleştirdi.
Texsum'21'in ikinci gününde; Coats Üretim Müdürü Mustafa Mert Dağdelen tarafından Konfeksiyon Sektöründe Trend Nereye Gidiyor oturumu gerçekleşti.
Kadın Girişimciler Paneli, Bursa Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Binnaz Kaplangiray'ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Biolive Kurucu ortağı ve CEO'su Duygu Yılmaz, DOSETEX Kurucusu Dr. Selcen Altınok ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Doç. Dr. Şölen Kipöz, girişimcilik serüveninde karşılaştıkları zorluklar ve verdikleri mücadeleleri anlattı. Tekstil Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Füsun Ekren'in moderatörlüğündeki Dijital Dönüşüm paneline ise MASTERKEY Virtual Fashion Satış Müdürü Osman Kürşat Ardıç, PROSOFT VR Kurucusu Selçuk Şireci, ASTAŞ Eğitim Departman Müdürü Ufuk Semiz katıldı. Ardıç, “İnovasyon ve dijitalliğin artık bir opsiyon değil, bir zorunluluk olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
'YENİ FİKİRLERE İHTİYAÇ VAR'
Dokusuz Yüzeyler Paneli de yapıldı. Bursa Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Y. Dilek Kut moderatörlüğündeki panele, Biosphere Corporation Nonwoven Üretim ve Proje Müdürü Cem Or ve Mogul Tekstil CEO'su Serkan Göğüş katıldı. Bursa Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Y. Dilek Kut, “Hızla değişen ve dönüşen dünyamızda pandemi sürecinde ve sonrasında tekstil sektöründe de yeni fikirlere, yeni fikirlere ve geliştirilmiş ürünlere gereksinim her geçen gün artacaktır” diye konuştu.