ŞİRKET KURARKEN YALIN UNVAN SEÇİN

UTİB'in girişimcilik platformu TechXtile Start-Up Challenge kapsamında finale kalan girişimcilere Şirket Kurma ve Usulleri Eğitimi verildi. Kuruluş aşamasında yalın unvan seçilmesi gerektiği vurgulandı.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ev sahipliğinde gerçekleşen 'Şirket Kurma ve Usulleri Eğitimi'nde girişimcilere şirket kurarken nasıl başarılı olunacağını anlatan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mesut Şenel, “Projenize güveniyorsanız odaklanın ve ilerleyin. Bunun için geç bile kaldığınızı fark edeceksiniz” dedi.

TÜRKÇE KARAKTER ŞART

Unvanların şirketlerin karakterini oluşturduğunu kaydeden Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mesut Şenel, “Şirket kuruluşu aşamasında toplanması gereken birçok belge ve atılması gereken bir sürü adım vardır. Unvan belirlerken de dikkat etmemiz gereken hususlar var. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yayınladığı genelgede şirket kuracak kişilerin, sektörün hangi alanda faaliyet gösterdikleri yazılır. Yine şirket türünü gösteren ibarelerin Türkçe karakterli olmak zorunda olması da önemli bir nokta. Bu nedenle unvan belirlerken yalın olmakta fayda var” şeklinde konuştu.

'KOSGEB DESTEKLERİNİ TAKİP EDİN'

Girişimciliğe adım atanlara hibe desteği başvurusu yapmasını da öneren Mesut Şenel, “Çoğu kamu kurumları, girişimcilere yönelik ciddi devlet destekleri veriyor. Bunlardan biri KOSGEB. Şirketinizin yapısı ne olursa olsun KOSGEB birçok şirkete destek sağlamaktadır. Eğer KOSGEB üzerinden hibe almayı düşünüyorsanız şirketinizin kuruluşunu yapmadan önce KOSGEB'e kayıt olarak, destek ve hibelerden faydalanmaya başlayabilirsiniz. Ama KOSGEB haricindeki diğer kamu kurumları, şahıs işletmesini desteklemeyebilir. Bu da sermaye şirketi kurmanız açısından, tüzel kişi olmanız adına güzel bir fırsattır” ifadelerini kullandı.

'SADECE İŞ FİKRİNİZ İLE TÜBİTAK 1512 TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ ULUKOZA PROGRAMI'na BAŞVURU YAPABİLİRSİNİZ'

TÜBİTAK, 1512 BiGG programı ile girişimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için, fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerin desteklenmesi ve uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve hizmetleri geliştirebilen başlangıç firmalarının oluşturulmasını amaçlamaktadır. Programa başvurular bir uygulayıcı kuruluş ile yapılabilmektedir.

Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi'nin bir markası olan ULUKOZA, teknoloji tabanlı girişimcilik merkezi ve TÜBİTAK 1512 BİGG Resmi uygulayıcı kuruluşudur. Bünyesinde fikir aşaması ve erken aşama hızlandırma programları, küreselleşme programı, ön kuluçka ve kuluçka merkezlerinin yönetilmesi ve yürütülmesi faaliyetlerini gerçekleştirir.

Ofis ve toplantı salonları, eğitim ve seminerler, sektörel ve profesyonel mentörlükler, teknik ve akademik danışmanlıklar, ekip oluşturma, üniversite ve sanayi altyapısı ve prototipleme, yatırım ve kamu fonlarına erişim imkanlarını ücretsiz olarak sunan Erken aşama girişim hızlandırma programı olan ULUKOZA, girişimlerin iş fikirlerinin müşterini ve teknolojini doğrulamalarını, uygulanabilir ve tekrarlanabilir iş modelleri geliştirmelerini ve TÜBİTAK 1512 Hibe desteği ve yatırımcılara yönelik iş planı ve sunum oluşturmalarını sağlar.

TÜBİTAK 1512 programı kapsamında ULUKOZA, %70'e varan başarı oranıyla girişimlerine ücretsiz destek sağlamaya devam etmektedir.