UTİB BAŞKANI PINAR TAŞDELEN ENGİN VE OİB BAŞKANI BARAN ÇELİK, BOSİAD BAŞKANI RASİM ÇAĞAN'IN MODERATÖRLÜĞÜNDE GERÇEKLEŞEN VİDEO KONFERANSI
Dev sektörlerin ihracatına Covid-19 etkisi
Tekstil ve Otomotiv, ikinci yarıya umutla bakıyor
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı Pınar Taşdelen Engin ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik, BOSİAD Başkanı Rasim Çağan'ın moderatörlüğünde gerçekleşen video konferans toplantısında, “Pandemi sürecinde yaşananlar” ve “Yeni normale dönüş” başlıklarında önemli açıklamalarda bulunarak, sanayicilerin sorularını yanıtladılar. UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Ocak ve şubat fuarlarında müşterilerden ciddi talepler almıştık ve 2020 için çok ümitliydik. Fakat salgın yayılarak en büyük pazarlarımız olan Avrupa ve Amerika'yı da etkiledi. Bu süreçte tekstil sektörümüzde işçi çıkarma durumu yaşanmadı. Kısa Çalışma Ödeneği ve verilen destekler çok önemliydi. İhracat tarafından ise nisan ayında Bursa olarak tekstilde yüzde 65 düşüş yaşadık. Ocak-Nisan döneminde de bir önceki yıla göre azalış yüzde 22. Fakat haziran ayından itibaren Avrupa'dan bize ciddi taleplerin geleceğini düşünüyorum. Bu yönde birçok gösterge de var. Önümüzdeki süreçte talepler farklılaşarak siparişler evirilecek. Yeni jenerasyonun sürdürülebilirlik talebi söz konusu. Belki fastfashion'dan yavaş yavaş uzaklaşacağız. Özellikle teknik tekstil alanında büyük yatırımlar yapmadan, elimizdeki makine parkıyla çok farklı ürünler üretebiliriz. Artık maskeyi bir aksesuar olarak göreceğiz. Avrupa'da okullar açılıyor, ciddi bir talep var. Üniversiteler ve Ar-Ge merkezleri ile dirsek temasındayız. İhracat süreçleri ve spesifikasyonların belirlenmesi noktasında çalışmalar devam ediyor. UTİB olarak sanal fuarlar, online B2B görüşmeleri ile ilgili projeler yürütüyoruz” diye konuştu.
ÇELİK: UZUN SÜRE SONRA AYLIK İHRACATTA LİDERLİĞİ KAYBETTİK
OİB Başkanı Baran Çelik de şunları söyledi: “Pandemi öncesi 2020 için çok pozitif düşüncelerimiz vardı, ancak mart ayının ikinci yarısından itibaren Türkiye'de ihracatı en çok düşen sektör otomotiv endüstrisi oldu. 2019'da 31 milyar dolar ihracat gerçekleştiren sektörün bu yılki hedefi 32 milyar dolardı. Ancak sektör ihracatının yüzde 75'inin Avrupa'ya gerçekleşmesi ve pandeminin Avrupa'da şiddetli yaşanması nedeniyle, Nisan ayında uzun bir süre sonra aylık bazda ihracatta liderliği kaybettik. Mart ayında yüzde 28,5 düşüş yaşadık. Nisan ayında bu yüzde 77'ye ulaştı. Mayıs ise fabrikaların tekrar çalışmaya başladığı bir ay. Firmalar tüm tedbirleri alarak üretime başladı. 4 Mayıs'ta OEM'lerin neredeyse yüzde 70'i geri döndü. 11 Mayıs'ta diğer iki büyük OEM de üretime geri dönecek. Mayıs ayında ihracattaki beklenti de yüzde 40-50 aralığında bir azalış yönünde. Öngörümüz; yüzde 20 iyi senaryo, yüzde 30 kötü senaryo ile bu yılı kapatacağımız yönünde. Önümüzdeki süreçte ise 6 ay kadar 'yeni normal'e geçeceğiz, en azından aşı bulunana kadar. Yeni normalde eski performansımızı yakalamamız ise çok zor. Ancak umutlu veriler de geliyor. Pandeminin sona ermesi ile birlikte ise pazardaki geri dönüşün çok hızlı olacağına inanıyorum. Avrupa Birliği'nin kısa sürede toparlanması sektöre can suyu olacaktır.