UTİB VE UHKİB'DEN FİNLANDİYA İLE İŞ BİRLİĞİ ATAĞI
BURSA'DAN FİNLANDİYA'YA İŞ BİRLİĞİ KÖPRÜSÜ
Türkiye ile Finlandiya arasında tekstil sektörü odaklı yeni bir iş birliği köprüsü kuruldu. Bursa'da UTİB ve UHKİB'in ev sahipliğinde Finlandiya İş Delegasyonu ile gerçekleştirilen Sürdürülebilir Tekstil Toplantısı'nda ortak çalışmalar yapılması kararlaştırıldı.
Türkiye ile Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu (JETCO) protokolünün imzalanması kapsamında yurda gelen Finlandiya Kalkınma, İş Birliği ve Dış Ticaret Bakanı Ville Skinnari'ye eşlik eden Finlandiya Büyükelçiliği ve İş Delegasyonu (Business Finland) temsilcileri, Bursa'da tekstil sektörünün temsilcileriyle bir araya geldi. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) ev sahipliğinde Sürdürülebilir Tekstil Toplantısında ortak çalışmalara yönelik vizyon belirlendi.
Türkiye ve Finlandiya'da sürdürülebilir tekstil ve döngüsel ekonomi alanlarında faaliyet gösteren sektör firmalarını bir araya getirerek Türkiye ve Finlandiya arasında bu sektörlerdeki ticari ilişkilerle Ar&Ge ve inovasyon iş birliğinin gelişmesine, sektörel uzmanlık deneyimlerinin paylaşılmasına, bilgi alışverişinin artmasına katkıda bulunmak amacıyla gerçekleşen toplantılara Türk firmalar büyük ilgi gösterdi.
GÜNDEM, SÜRDÜRÜLEBİLİR TEKSTİL
Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında düşük karbon ve döngüsel ekonomi, sürdürülebilir üretim konularının ana gündem maddesi olduğu Uludağ İhracatçılar Birliği'ndeki (UİB) toplantıda; UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir, Business Finland Direktörü Marika Ollaranta, Business Finland Türkiye Temsilcisi Nilüfer Alapınar, UTİB ve UHKİB Yönetim Kurulu üyeleri ile birlik üyelerinin yanı sıra Bursa'daki tekstil firmalarının üst düzey yöneticileri yer aldı.
ENGİN: TİCARİ İLİŞKİLER GELİŞECEK
İki ülke arasında sektörel iş birliğinin gelişmesini amaçladıklarını söyleyen UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Ülkemiz; ihracatta dünyada 6'ncı, Avrupa'da ise 3'üncü sırada yer almaktadır. Ev tekstilleri, konfeksiyon kumaşları, spor giyim, fonksiyonel ve teknik iplikler gibi tekstil sektörünün birçok alt grubunda uzmanlaşan UTİB olarak da yıllık 1,4 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdik. Bu başarı; inovasyon, güncel teknolojiler, Ar-Ge projeleri, dijitalleşme ve tasarım yeteneklerine yapılan yatırımların bir sonucudur. Geldiğimiz noktada azalan doğal kaynaklar ve artan nüfus nedeniyle kaynakların etkin kullanımı, tüm endüstriyel operasyonlarda uygulanması gereken bir politika haline gelmiştir. UTİB olarak ekolojik üretim merkezli projelere yoğunlaşmış durumdayız. Üyelerimizin hem yerel, hem de küresel bazlı iletişim ve koordinasyon kurmasına da çok önem veriyoruz. Finlandiya'yı da ihracat rotası anlamında öncelikli ülke olarak görüyoruz” diye konuştu.
TEDARİK ZİNCİRİNE 'MADE IN TURKİYE' İMZASI
Onarım, yeniden kullanım ve geri dönüşüm için sürdürülebilir tasarıma ağırlık verdiklerini kaydeden UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir de, “Bölgemiz, küresel markalarla stratejik iş birliğinde önemli bir aktör konumunda. Avrupalı markaların tedarik süreçlerini yeniden değerlendirdiği bu dönem, bize krizden fırsat yaratma imkânı oluşturdu. Bugünlerde güvenli ve sağlam bir tedarik zinciri arayışında 'Made in Türkiye' markasının öne çıkmasından yararlanabildik. Kazandığımız ivmenin artarak devam etmesi için üzerimize düşeni yerine getirmekte kararlıyız. Hazır giyim ihracatçıları olarak tasarım ve sürdürülebilirliğe dayalı ürünlerin hem çevresel, hem de finansal açıdan katma değerinin farkındayız. Gençleri ve girişimcileri yenilikçi çözümlerin önünü açmaya teşvik etmek de en büyük önceliğimiz” ifadelerini kullandı.
FABRİKA İNCELEMESİ DE YAPTILAR
UİB'de yapılan toplantıda Fin firmalarının yöneticileri Mirka Puputti, Petri Alava, Sini İlmonen ve Olli Kahkönen sektörel çalışmalarıyla ilgili sunumlar gerçekleştirdiler. Finlandiya'daki sürdürülebilir tekstil çözümleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Business Finland Düşük Karbonlu Endüstriler Programı Direktörü Marika Ollaranta da ülkelerinin 1990'dan başlayarak 2035'i kapsayacak şekilde iklim değişikliğini önlemek için aktif olarak çalıştığını söyledi. Toplantı sonrası Türk firmaları ile ikili görüşmelerde bulunan Business Finland ekibi, Yeşim Tekstil fabrikasını da ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi.