UTİB'İN UR-GE PROJESİNDE ENERJİ YÖNETİM DANIŞMANLIĞI TAMAMLANDI
YEŞİL DÖNÜŞÜMDE SÖYLEMDEN EYLEME GEÇME ZAMANI
Tekstil sektöründeki firmaların enerji verimliliğinde farkındalık oluşturmasına katkı sağlamak amacıyla UTİB'in yürüttüğü Ekolojik Tekstiller Projesi kapsamında gerçekleştirilen 'ISO 50001 Enerji Yönetim Danışmanlığı' süreci tamamlandı. Danışmanlık sürecinde firmaların önemli miktarda tasarruf sağlaması hedeflendi.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nce (UTİB) Ticaret Bakanlığı desteğiyle yürütülen ve tekstil sektöründe enerji verimliliğini hedefleyen Ekolojik Tekstiller Ur-Ge Projesi kümesindeki firmalara büyük katkılar sağlayacak 'ISO 50001 Enerji Yönetim Danışmanlığı' sürecinde sona gelindi.
8 FİRMAYA 12 HAFTA DANIŞMANLIK VERİLDİ
8 firma ile 12 haftalık danışmanlık sürecinde, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) iştiraklerinden Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM) tarafından ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardı hakkında farkındalık oluşturuldu. Katılımcı firmalarda enerji tüketimini etkileyen değişkenlerin belirlendiği danışmanlık sürecinde, enerji yönetiminin çok daha verimli bir şekilde takip edilerek izlenmeye başlanmasına yardımcı olundu.
TAŞDELEN ENGİN: TOPYEKÛN SEFERBERLİK BAŞLATTIK
'ISO 50001 Enerji Yönetim Danışmanlığı'nın çevrimiçi gerçekleştirilen kapanış toplantısında konuşan UTİB Yönetim Kurulu Pınar Taşdelen Engin, “Tüm dünyanın gündeminde olan yeşil dönüşüm ve üretim noktasında sektör paydaşları olarak artık söylemden, eyleme geçmemizi zamanı geldi hatta geçiyor. Sadece sektörel anlamda değil tüm tüketicilerde iklim krizi, sürdürülebilir üretim ve ürünler gündemde. Süreç içerisinde üyelerimize bir farkındalık oluşturmak, karbon ayak izi danışmanlığı, üretimde verimlilik ve enerji tüketimini azaltmak gibi konularda sektör olarak topyekûn bir seferberlik başlattık. Birliğimiz bünyesinde gerçekleştirdiğimiz etkinlikler firmalarımıza büyük fayda sağlıyor olsa da, farkındalığın farklı bir boyutuna geçmemiz gerekiyor. Bu noktada sektör paydaşımız BUTEKOM da bizler için oldukça önemli. Birlik olarak sektörümüze katma değer sağlayan birçok projeyi birlikte yürütüyoruz, yapmamız gereken daha çok şey var” ifadelerini kullandı.
“DANIŞMANLIK, SÜRECİN BAŞLANGICI”
BUTEKOM Genel Müdürü Murat Kurtlar ise, “Bir damla da olsa firmalarımıza katkıda bulunabilmek ve farkındalık oluşturabilmek oldukça önemli. Danışmanlık sürecimiz, enerji veremliliği farkındalığının başlangıç noktasını oluşturuyor. Bir sonraki süreçte enerji dönüşümünün takip edilebilirliğini sağlamamız gerekiyor. Her süreçte, yapılan işi sağlıklı yürütebilmek adına temel başarı göstergeleri vardır. Özellikle bu projeye dâhil olan firmalarımızın ilerleyen zamanlarda hangi noktaya geldiklerini takip etmemiz önemli. Bu danışmanlık, sadece bir başlangıç. Enerji verimliliği konusunun sürdürülebilir olması en önemli konuların başında geliyor” şeklinde konuştu. Enerji Verimliliği Yöneticisi Canpolat Çakal da, “ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi ile enerji verimliliği çalışmaların sürdürülebilir olması gerekiyor. Kapanış toplantısını gerçekleştirdiğimiz danışmanlığımızda süreç, yeni başlıyor. BUTEKOM olarak, firmalarımızın ihtiyacı olan tüm faaliyetlere eksiksiz ve kusursuz olarak destek sağlayacağız” dedi.